Team Working Dogs ry

 

Hakumoottori

Hakutoiminta pohjautuu 1800-luvun
Alppien etsintäkoiratoimintaan. Palveluskoiralajeista se on toiseksi suosituin harrastajien keskuudessa.

Edellytyksenä menestymiselle ja tehokkaalle harjoittelulle on hyvän, motivoituneen ja sitoutuneen porukan löytäminen; hakua kun ei voi harrastaa yksin. Ryhmätreeneissä pysyy myös mieli avoimena ja saa vinkkejä muilta treenaajilta. Itsekseenhän sille omalle tyylilleen helposti sokeutuu.

Vaihtuvuutta joukossamme on vähän, ja meille pääsee aina koeajan kautta. 

On ollut mielenkiintoista seurata eri yksilöiden ja eri rotujen erilaisuutta oppimisessa ja treenaamisessa yleensä… ja myös meidän kouluttajien päähänpistoja ja joskus varsin olematonta itsekuria. Etenkin cateringin toimiessa vuorotteluperiaatteella, jokaisen yrittäessä ylittää edelliset tarjoilut on joskus vaikeakin pitäytyä asiassa. Hervottomienkin palkitsemissuunnitelmien ohessa maistuu kuppi jos toinenkin. Mikäli emme liikkuisi autoilla, herättäisi joidenkin suunnitelmien korkealentoisuus epäilyksen kahviin piilotetusta lisämausteesta. 

Saksalaista treenikuria meistä ei tunnistaisi kukaan, vaikka siihen hangessa kuukahtaisi. Treenaamisen pitää olla tehokkaan ohella myös hauskaa ja olemme löytäneet loistavan kultaisen keskitien. Treeneissä aika hurahtaa nopeasti ja valoisat kesäillat kerran viikossa on pyhitetty metsälle. Talvella treenit siirtyvät sunnuntaiseen päivänvaloon.  Sateesta, tuulesta ja tuiskusta emme pelästy, vaan radalla ollaan kun vaan pakkasukko ja lumen määrä antavat siihen mahdollisuuden. Joulukinkku sulatetaan Tapaninpäivän treeneissä ja Uuden Vuoden lupausten toteuttaminen aloitetaan ensimmäisen päivän treeneissä… tai sitten lupaukset voi testata ennen niiden virallistamista aattotreeneissä. Vappuna hullutellaan...

Meitä ja koiriamme ohjataan jokaiselle koiralle sopivimmalla tyylillä. Koska rotuja on useita ja oppimis- palkitsemis- ja ilmaisutapojakin koirillamme erilaisia, olemme kaikki saaneet tutustua ja omalla vuorollamme eläytyä näyttäytyvään ja pakenevaan, haamuun ja metsään vietyyn maalimieheen. Sitten on vielä ne haukkuvat, melkein haukkuvat ja rullakoirat. Kaistaleet ja kaistapäät… hmm… nakit, lihapullat, resut ja kehut.  

Kuten toinen kouluttajistamme asian eräissä treeneissä ilmaisi: ”Haku ei ole kärsimättömän ihmisen hommaa”, se ei ole sitä yksittäisissä treeneissä eikä kilpailuvalmiutta ja –menestystä hankkiessakaan.

-Milka-